Här är landet med högst koldioxidskatt

I Montevideo är det både billigare och enklare att välja buss framför bil.

Uruguay införde 2022 världens högsta koldioxidskatt på bensin. Bakom beslutet låg en politisk vilja att prissätta utsläpp i linje med dess verkliga kostnader och visa att även mindre ekonomier kan ta klimatledarskap.

Markus Barnevik Olsson

create 2025-06-09 update 2025-06-09

När Uruguay 2022 införde en koldioxidskatt på bensin var det inte bara ett uttryck för klimatambition, utan en målmedveten och långsiktig politisk utveckling av Uruguays mitten-högerregering och president Luis Lacalle Pou.

En andel av intäkterna är avsedd att användas för att finansiera åtgärder som främjar minskning av växthusgasutsläpp, hållbara transporter och klimatanpassning, med möjlighet att inrätta en särskild fond för dessa ändamål.

Årligen justeras nivån upp, och den har ökat med 13 procent sedan införandet 2022, till 6 373 uruguayanska pesos per ton koldioxidekvivalenter, motsvarande cirka 135 euro, enligt den senaste nedladdningsbara datan från Världsbanken.

Uruguay inledde en omfattande omställning av sitt elsystem i början av 2000-talet. Med stöd från bland annat internationella finansinstitutioner och tekniskt samarbete med EU och grannländer investerade landet kraftigt i förnybar elproduktion.

Resultatet blev att 99 procent av elen i dag kommer från förnybara källor som vatten, vind och biomassa. När energisektorn i princip eliminerat sina koldioxidutsläpp blev det naturligt att rikta klimatpolitiken mot transportsektorn.

Samtidigt präglades det politiska samtalet i Uruguay av en vilja att ta ansvar internationellt. Landet satte upp mycket ambitiösa klimatbidrag (NDC), och 2022 trädde världens högsta koldioxidskatt för bensin i kraft.

Mitten-högerregeringen ville sätta ett pris som speglade de sociala och miljömässiga kostnaderna av utsläpp, snarare än att kompromissa utifrån kortsiktig ekonomisk hänsyn.

I ett policydokument från finansdepartementet samma år angavs att syftet inte bara var att ”internalisera externa effekter”, utan att vara ett internationellt exempel på hur även mindre ekonomier kan agera kraftfullt för att bidra till Parisavtalets mål.

Uruguay valde också att införa skatten på ett sätt som skulle förebygga chocker. Priset per ton beräknas årligen utifrån bensinens koldioxidinnehåll och inflationsjusteras automatiskt, vilket skapar en stabilitet och någorlunda förutsägbarhet i systemet som är ovanlig internationellt.

Den höga koldioxidskatten var ett medvetet beslut, grundat i en stark institutionell kapacitet, ett tydligt klimatmandat och en politisk vilja att göra klimatpolitik trovärdig. Uruguay visar att även länder med små utsläpp i absoluta tal kan ta ledartröjan genom att agera konsekvent och föregå med gott exempel.

Foto: Chris Slupski, Unsplash+

Dela