I oktober stod Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i riksdagens talarstol och svarade på oppositionens frågor om arbetet mot invasiva arter. I fokus för frågan stod Sjögull, en snabbväxande vattenväxt som förstör för ekosystem, badare och båtar genom sin täta utbredning på ytan.
I regeringens budgetproposition för 2025 finns ett förslag om ytterligare satsningar med 10 miljoner kronor per år under perioden 2025-2027 för att effektivt bekämpa och förhindra spridning av invasiva främmande arter i vattenmiljöer i Sverige, menade Pourmokhtari då.
En satsning på tio miljoner låter ju bra – tills man inser att “satsningen” ersätter en tidigare budget på 50 miljoner årligen. Det är just vad som hänt med Havs- och vattenmyndigheten HaVs anslag för 2024. Det regeringen kallar en satsning är i själva verket en mycket kraftig ambitionssänkning i arbetet mot invasiva arter, vilket DN rapporterat om.
Länsstyrelsen, som utför en stor del av arbetet, betraktar invasiva arter som ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. Dessutom riskerar de att orsaka stora negativa effekter på jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa. Ett färskt exempel är att invasiva arter bedöms ha förvärrat de bränder som härjade i Los Angeles i janari, där ett trettiotal personer omkom och tusentals hus förstördes.
HaV föreslog för regeringen att budgeten för arbetet mot invasiva arter skulle ligga kvar på 50 miljoner per år. Myndigheten framförde att det blir både svårare och dyrare att bekämpa invasiva arter när de väl har spridit sig. Det riskerar nu att bli verklighet till följd av att finansieringen till åtgärderna kapats med 80 %.
Anna Dimming, samordnare för akvatiska arter på Länsstyrelsen i Västra Götaland, döljer inte sin besvikelse över regeringens beslut.
– Att man går ut och säger att vi har en satsning på 10 miljoner när det är en neddragning av budgeten på 80 procent, och alltså en besparing – det är ett hån mot alla oss som arbetar hårt med de här frågorna, säger hon till DN.