Att klimatförändringarna slår hårt mot världens livsmedelsproduktion är inget nytt. I höstas larmade forskare för att hälften av världens matproduktion hotas till år 2050, efter en rapport från Global Commission on the Economics of Water. Anledningen är extremväder i klimatförändringarnas spår.
Nu släpps en ny studie som visar chocknotan för det europeiska jordbruket: 300 miljarder kronor varje år. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
För bönderna är det naturligtvis inte mindre än en katastrof. Inte minst eftersom bara en bråkdel ersätts. Enligt rapporten täcks 70-80 procent av förlusterna inte av försäkringar.
I somras rapporterade DN om hur klimatförändringarna slår mot svenska bönder. Upprepade episoder av torka och uteblivna skördar skapar en hårt pressad situation.
– Den här nya situationen håller på att sjunka in, sa Markus Hoffman, som är hållbarhetsexpert på Lantbrukarnas Riksförbund, till DN.
Kopplingen till de skenande matpriserna är inte svår att förstå. Sedan 2021 har kakao, matolja, socker, ris och kaffe blivit mer än 40 procent dyrare. De har en sak gemensamt: De är alla varor som har påverkats starkt av extremväder.
Och utvecklingen ser skrämmande ut, enligt en studie publicerad i tidskriften Nature förra våren. Forskarna menar att årliga matprisökningar kommer bli 45 till 160 procent större än historiskt fram till år 2035.