Kronoberg låter skattebetalarna finansiera ny flyglinje

Utsläppen på nationell nivå skenar, flygresandet ökar och tågtrafiken lider alltjämt av underhållsbrist. I det läget går Region Kronoberg och Växjö kommun samman för att med skattemedel medfinansiera en ny flyglinje mellan Växjö och Bromma. Detta trots att Snälltåget, via Alvesta, har dagliga avgångar på sträckan.

Nadja Vinberg

create 2025-06-09 update 2025-06-09

Den flyglinje som Region Kronoberg och Växjö kommun har beslutat om att medfinansiera mellan Växjö och Bromma är nu invigd. Genom bidrag och förhandsköp av biljetter för tusentals resor har lokalpolitikerna återupplivat den linje som tidigare trafikerats av BRA, men som lades ner vid årsskiftet i och med att bolaget slöt avtal med SAS. SAS bedömde sträckan vara olönsam – men kanske ingick inte saftiga stöd från kommun och region i den beräkningen.

Finansieringsbeslutet går stick i stäv med Växjö kommuns hållbarhetsplan, Hållbara Växjö 2030. Där kan man läsa om kommunens mål att stärka infrastruktur och kollektivtrafik med andra regioner och större städer, säkerställa ett fossilbränslefritt transportsystem och utveckla infrastruktur för hållbart resande. Satsningen på att upprätthålla det olönsamma flyget, som år 2024 gjorde 85 tur-och returresor, står i plågsam kontrast till dokumentet.

Så vad landar prissumman för den nya flyglinjen på? Region Kronoberg har erbjudit sig att köpa 1500 buntbiljetter årligen till en kostnad av 3 225 000 kronor under 2025 – 2028. Finansiering anslås ur regionstyrelsens driftram och innebär en totalsumma om 9 675 000 fördelat på tre år. Regionen ger dessutom ett frikostigt bidrag till Växjö Småland Airport AB om fyra miljoner kronor per år under samma period för klimatåtgärder i form av biobränsle, vilket innebär en totalsumma om 12 000 000 kronor.

Totalt utlovar regionen alltså 21 675 000 kronor i finansiering till Växjö Småland Airport AB över en treårsperiod mot den nyinvigda flyglinjen.

I vintras beslutade dessutom Växjö kommun att skjuta till driftsbidrag på ytterligare 4,2 miljoner kronor till bolaget under 2024. Det innebär att bolaget på under perioden 2024-2028 kommer kamma hem åtminstone 25 875 000 kronor i offentligt stöd.

Det är svårt att säga vad som är mest upprörande i affären – att Växjös politiker aktivt understödjer korta flygresor i motsats till sina egna hållbarhetsmål eller att pengarna inte läggs på bättre och billigare kollektivtrafik istället. Båda delarna utgör ett svek mot de skattebetalare som nu står som finansiärer av en flyglinje som hade gjort sig mycket bättre på räls.

 

Foto av alexey starki via Unsplash

Dela