Enligt Copernicus Climate Change Service (C3S) var maj 2025 den näst varmaste maj som någonsin registrerats globalt. Detta rapporterar flera medier, däribland The Guardian. Den nya datan från Copernicus visar att den genomsnittliga yttemperaturen i maj 2025 var 15,79°C. Det motsvarar en temperatur på 1,4°C över den uppskattade förindustriella nivån (åren 1850-1900).
Maj bryter därmed en nästa två år lång period med en global medeltemperatur på mer än 1,5°C över förindustriella nivåer. Chefen för klimattjänsten, Carlo Buontempo, menar dock att det 1,5°C-tröskeln snart väntas överskridas igen på grund av den fortsatta uppvärmningen. Faktum är att varje år under det senaste decenniet har varit bland de tio varmaste sedan mätningarna började 1850.
Extremvärmen har inneburit torka i flera delar av världen, exempelvis i stora delar av Nordamerika, Afrikas horn, Centralasien, södra Australien samt delar av södra Afrika och Sydamerika. Delar av nordvästra Europa har haft de lägsta nivåerna av nederbörd och markfuktighet sedan åtminstone 1979. Torkan har medfört fruktan för vattenbrist och annalkande missväxt bland jordbrukare om inte betydande regn kommer under sommaren.