Ministern hade fel — klar majoritet vill värna strandskyddet

Foto: Tim Foster, unsplash 

Enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är uppluckrat strandskydd en ”efterlängtad reform”. Men en ny opinionsmätning visar att det förhåller sig precis tvärtom: strandskyddet har kompakt stöd. 

Sven Elander

create 2025-02-08 update 2025-02-08

När regeringen den 20 januari lade fram ett förslag om att luckra upp strandskyddet var det med argumentet att reformen har ett folkligt stöd. Beskedet var tydligt från ansvarigt statsråd. 

– Äntligen genomförs en liberalisering av strandskyddet. Regeringen föreslår att det ska avskaffas vid små sjöar och vattendrag. Detta är mycket efterlängtat och bidrar till att fler kan leva och verka nära naturen i hela vårt avlånga land, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Men nu visar en ny opinionsmätning från Naturskyddsföreningen att det förhåller sig precis tvärtom: En klar majoritet av svenska folket (62 procent) tycker att det är ett dåligt förslag att försvaga strandskyddet så att det blir betydligt enklare att bygga strandnära. Bara ungefär en femtedel av de tillfrågade (22 procent) tycker att det är ett bra förslag

Och stödet är starkt bland såväl kvinnor som män, gammal som ung och oavsett om man bor på landsbygden eller i stan.

Naturskyddsföreningen, som står bakom undersökningen, menar att den breda allmänheten missgynnas av ett försvagat strandskydd. De enda som gynnas av en uppluckring är de markägare som äger strandnära mark, eftersom marknadsvärdet och vinsten vid eventuell försäljning av en fastighet ökar avsevärt. 

Naturskyddsföreningen lyfter i en ny rapport fram att exploateringen av stränder redan nu ökar i hela Sverige – även innan de försvagade strandskyddsreglerna blivit verklighet. När strandskyddet med detta nya förslag tas bort vid små sjöar och vattendrag försvinner stora arealer av det allmänna naturskyddet i ett svep. Områden motsvarande över 10 procent av Sveriges yta förlorar sitt skydd. 

Minskat strandskydd gör det svårare för Sverige att nå flera miljökvalitetsmål, och försämrar Sveriges motståndskraft mot klimatförändringar och extremväder, menar föreningen. 

Foto: Tim Foster, unsplash

Diagram från Naturskyddsföreningens rapport
Dela