En ny forskarrapport pekar ut köttindustrin som en huvudorsak till att mänskligheten håller på att överskrida flera planetära gränser. Rapporten rekommenderar att man kraftigt minskar konsumtionen av rött kött till ungefär 15 gram per person och dag (motsvarande cirka 105 gram per vecka). I stället bör man öka intaget av fullkorn, frukt, grönsaker, baljväxter och nötter.
Om hela världens befolkning skulle följa de rekommenderade riktlinjerna skulle utsläppen från livsmedelssektorn mer än halveras, enligt rapporten. Dessutom uppskattar rapporten att 15 miljoner förtida dödsfall per år kan förhindras.
Studien, som heter “Healthy, Sustainable, and Just Food Systems”, bygger vidare på den ursprungliga EAT-Lancet-studien från 2019. Den lägger också större vikt vid social rättvisa och grundläggande mänskliga basvillkor än tidigare.
Men Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) är inte nöjd med slutsatserna. Kullgren menar att studien inte tar hänsyn till olika länders förmåga att producera olika typer av livsmedel. Sverige behöver närmast öka köttproduktionen, menar Kullgren.
Det är inte första gången Kullgren drar en lans för köttet. Kullgren protesterade nyligen mot Livsmedelsverkets nya rekommendationer om att begränsa mängden rött kött till 350 gram i veckan, trots att forskningen allt tydligare talar för linjärt ökad risk för tjock- och ändtarmscancer vid intag av rött kött.
Hur står det då till med klimatavtrycket från svenskt kött? Ja, när det gäller rött kött så ger Världsnaturfonden WWF tummen ner: Det finns risk för mycket hög påverkan på planeten och livsmedlet bör undvikas helt eller så bör man åtminstone ställa väldigt höga krav. Så här skriver WWF:
”Kor är idisslare och släpper i sin fodersmältning ut metan, som är en kraftig växthusgas. När foder odlas släpps växthusgaser ut från marken och förbränning av fossila bränslen i traktorer släpper ut koldioxid. Utsläpp av växthusgaser sker också vid lagring och spridning av gödsel. Klimatavtrycket för genomsnittligt svenskt nötkött ligger på 26 kg CO2e/kg benfritt kött.”
Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet, Getty Images/unsplash+