Vi har vant oss vid nyheter om att Kinas utsläpp bara ökar och ökar. Men nu kan kanske ett efterlängtat trendbrott vara här. Kinas utsläpp har nämligen minskat med ca 1 procent under den senaste 12-månadersperioden. Det är första gången i modern tid som de kinesiska utsläppen minskar samtidigt som efterfrågan på el ökar. Tidigare minskningar har skett som en del av en lågkonjunktur eller till följd av pandemin. Uppgifterna publiceras i en ny rapport från Caron Brief.
Som världens största utsläppare av koldioxid är Kinas utsläppssiffror förstås avgörande för det globala klimatarbetet. Kina står för cirka 28–30 procent av de globala koldioxidutsläppen (CO₂) från fossila bränslen och industriella processer (data från 2023).
Under första kvartalet 2025 var utsläppsminskningen 1,6 procent jämfört med samma period föregående år. Förklaringen handlar om att energiproduktion från vind, sol och kärnkraft ökade i så pass hög takt att den ersatte kolkraftsel. Utsläppen har alltså minskat trots att den totala elkonsumtionen ökat.
Om trenden håller i sig kan Kina ha nått en strukturell topp i sina utsläpp, och detta kan i så fall indikera att hela världens utsläpp också kan ha nått sin topp. Men det är för tidigt att säga om det är så. Utsläppen kan också vika av uppåt igen.
Den kinesiska utsläppsutvecklingen ligger i linje med de mer optimistiska scenarierna som gjorts på senare år. Många har trott att utsläppspeaken skulle komma senare än 2024.
Det är dock långt i från tillräckligt. Utsläppen skulle behöva minska betydligt snabbare för att Kina ska nå sina egna klimatmål. Enligt Carbon Brief behöver Kinas utsläpp minska med 4 till 5 procent för att klara målet om minskad koldioxidintensitet i den kinesiska ekonomin.
Foto: Chris LeBoutillier, unsplash. Mae Mu, unsplash