17 september 2023 deltog forskaren, som vill vara anonym men i DN har kallats Clara, i en klimatprotest. Hon höll upp en banderoll på parkeringsplatsen utanför Grafair privatjetterminal vid Bromma flygplats. Klimatprotesten genomfördes tillsammans med 16 andra aktivister i forskarnätverket Scientist Rebellion och aktivistgruppen Extinction Rebellion.
Två av de andra aktivisterna sprayade röd vattenlöslig färg på en byggnad och ett jetflygplan. Polisen var på plats redan efter tolv minuter. Deras behandling av Clara skakade henne. Hon greps, fördes till polisarresten och visiterades för droger. En upplevelse hon beskriver som mycket kränkande. Hon beordrades att klä av sig, böja sig fram och sära på skinkorna.
– Jag stod där och förstod ingenting, säger Clara till Klimatgranskaren. Jag frågade varför de gjorde så här. De hade inget svar.
Efter nio timmar släpptes Clara. Men det skulle inte ta slut där. Clara är nu under utredning för skadegörelse eller medhjälp till skadegörelse.
Enligt de jurister som Clara har haft kontakt med är detta något nytt. Clara hjälpte inte aktivt till med sprayandet, vilket tydligt framgår av filmat material. Den medhjälp som kan åsyftas är i så fall att förhålla sig passiv. Passivitet klassas ibland som medhjälp vid grövre brott, som mord eller misshandel. Inte vid fall med civil olydnad. Enligt Claras advokat rör detta sig om ett försök till ”utökning av praxis”.
– Man försöker använda begrepp som inte typiskt används mot aktivister.
En sådan utökning av praxis skulle förändra premisserna för all aktivism.
– När aktivister som är på plats räknas som medhjälp blir det ett väldigt stort problem, säger Clara. Om alla döms lika hårt kan bara de som är beredda att begå civil olydnad vara aktivister. Man skrämmer bort de som bara vill sjunga eller hålla en banderoll.
För Clara personligen har utredningen förorsakat stor skada. Hon har bott i Sverige i drygt 10 år, men har ännu inte beviljats medborgarskap. Ett knappt år efter händelsen på Bromma flygplats meddelade Migrationsverket att hon nekas svenskt medborgarskap. Motiveringen? Att hon är misstänkt för ett brott.
I media förmedlades en bild av klimataktivisterna som farliga. En historia baserade på falska uppgifter från Swedavia, som driver flygtrafiken på Bromma flygplats. Swedavias dåvarande presschef uppgav nämligen att protesten hade hindrat ett ambulansflyg från att landa. Den historien rapporterades i DN, TT och flera stora medier.
En granskning av Dagens ETC visade att ”ambulansflyget” i själva verket var ett privat jetflyg utan passagerare. Swedavia erkände att så var fallet men menade att det rörde sig om ”ett missförstånd”.
Enligt Clara är det extremt märkligt, och hon har svårt att förstå hur ens privatflyget blev drabbat.
– Det är absolut otroligt att det skulle vara ett missförstånd. Vi var på en parkeringsplats öppen för allmänheten. Det var helt tydligt att ingen hade varit på landningsbanan. Hur, på vilket sätt, med vilken magi, skulle vi ha stoppat flygplan på flygplatsen?
Att de skulle ha blandat ihop planen tror hon inte ett ögonblick på.
– Det är ganska lätt att kolla vem som flyger, speciellt bara några timmar efteråt. Jag har svårt att tänka att Swedavia var så förvirrade att de förväxlade något tomt jetflygplan med en ambulans. Om de kan göra den typen av misstag är det i sig ganska farligt.
Clara tror att Swedavia vill styra om debatten till sin fördel.
– Situationen är problematisk för dem, säger hon. Majoriteten vill inte ha privatflyg, och nu finns det en hel flygplats bara för dem. Om det pratas för mycket om det så är det dåligt för dem. De vill ha en debatt om farliga klimataktivister i stället.
I forskares uppdrag ingår arbetet för att kunskap kommer samhället till gagn. Därför betraktar Clara klimataktivismen som en del av forskarrollen.
– Våra artiklar når inte ut, säger hon. Vi har inte verktyg för att påverka samhällsdebatten eller politiker. Så vad kan vi göra? Svaret är att vi inom Scientist Rebellion försöker använda oss av aktivism för att nå samhället. Det är jätteviktigt att alla vet vad som pågår med klimatkrisen och den politiska passiviteten.
Nu riktar FN kritik mot Sverige för behandlingen av Clara. I ett brev till utrikesminister Maria Malmer Stenergard säger sig FN-rapportören vara ”djupt bekymrad”. Clara menar att de hårda metoderna ändrar den demokratiska spelplanen:
– Det här är ett hot mot all aktivism.