Den 1 juni införs en ny pantsymbol på glasflaskor i Sverige. Samtidigt höjs ersättningen för att panta återanvändbara glasflaskor från 90 öre på 50 cl-flaskor och 56 öre för 33 cl-flaskor till 3 kronor för båda storlekarna. Det rapporterar TT.
Bakom förändringen står branschorganisationen Sveriges Bryggerier, som vill göra pantsystemet mer synligt och attraktivt för konsumenterna.
– Vi har sett att returgraden för vissa flaskor börjat sjunka, särskilt för glasflaskor, säger Cecilia Giertta, vd för Sveriges Bryggerier.
Glasflaskor i det svenska retursystemet kan fyllas om upp till 40 gånger. Det gör dem betydligt mer klimatsmarta än engångsförpackningar – men bara om de faktiskt lämnas tillbaka. Enligt branschens egna beräkningar krävs minst 15 återanvändningar för att en returglasflaska ska vara ett bättre miljöval än en engångsflaska av plast.
Initiativet är i linje med Sveriges nationella klimatmål och EU:s uppdaterade avfallsdirektiv från 2025, som båda pekar ut återanvändning som en prioriterad åtgärd för att minska utsläppen från förpackningar.
Den nya symbolen börjar synas i butikerna i juni 2025, men flaskor med den gamla märkningen gäller fortfarande och går att panta som vanligt. Övergången kommer att ske successivt när nya flaskor fylls och distribueras.
Systemet gäller framför allt öl, läsk och vatten på glasflaska. Den höjda ersättningen gäller enbart flaskor som ingår i det svenska returglas-systemet – inte engångsglas, som fortfarande inte omfattas av pant. De ska fortsättningsvis slängas i glaskärl på returstation.
Flaskorna kan pantas i samtliga av Systembolagets butiker. Där sker returen i den vanliga kassan, eftersom butikerna inte har pantautomater. Både enstaka flaskor och hela backar tas emot. Även många livsmedelsbutiker tar emot returglas – inte alla, men cirka 1 200 butiker runt om i landet är anslutna till systemet.
År 1982 beslöt riksdagen att införa ett pantsystem som skulle nå 75 procent återvinningsgrad. Ansvaret för hur exakt systemet skulle se ut samt själva pantkostnaden överlät regeringen till industrin.
Resultatet blev skapandet av Returpack, ett privat bolag som ägs av branschens aktörer – Sveriges Bryggerier (50%), Svensk Dagligvaruhandel (25%) och Livsmedelshandlareförbundet (25%). Naturvårdsverket har tillsynsansvar, men detaljstyrningen ligger på Returpack AB och branchägarna.
Idag gäller EU:s mål om 90 procent återvinningsgrad för PET- och aluminiumburkar senast 2029. I Sverige ligger vi idag på 87,6 procent, trots den ökande mängden förpackningar.
Enligt PantaMera, ett varumärke under Returpack AB, ger varje insamlad burk och PET-flaska en koldioxidbesparing på cirka 80 gram. Förra året pantades över 2,8 miljarder burkar och flaskor i Sverige, vilket motsvarar en besparing på cirka 224 000 ton koldioxid.
Pant inklusive moms från och med 1 juni 2025
33 cl returglasflaska = 3 kr
50 cl returglasflaska = 3 kr
Röd back (för 33 cl-flaskorna) = 22,40 kr
Blå back (för 50 cl-flaskorna) = 28 kr