De fattigaste länderna i världen har bidragit minimalt till den globala temperaturhöjningen. Ändå är det dessa länder som får betala det hösta priset när extrema väderhändelser som översvämningar, stormar och torka förvärras av klimatförändringarna.
I en ny studie från organisationen ODI Global har forskare räknat på hur mycket det hittills har kostat för de fattigaste länderna. Och notan är enorm. Studien sammanfattas av tidningen the Independent.
Extrema väderhändelser, förstärkta av klimatkrisen, har sedan år 2000 orsakat ekonomiska förluster på 156 miljarder dollar (1 600 miljarder kronor) i 53 låginkomstländer. 364 miljoner människor har drabbats av klimatrelaterade extremväder i länderna.
Små önationer i Karibien och Stilla havet samt länder i Sahel och Afrikas horn, såsom Somalia, Haiti och Uganda, har drabbats hårdast. I Dominica har klimatrelaterade skador motsvarat nästan 9,25 % av BNP årligen under de senaste två decennierna.
Långvariga torka i Somalia och Etiopien har lett till minskade nederbördsmängder och högre temperaturer, vilket har tvingat många bönder att överge sina jordbruk och har förvärrat livsmedelsbristen.
Det som gör situationen ännu värre är att flera länder, däribland USA och Sverige, skurit ner kraftigt på biståndet. Till exempel har World Food Program tvingats avbryta behandlingar för undernäring för 650 000 kvinnor och barn i Etiopien på grund av ett finansieringsgap på 222 miljoner dollar.
Inför 2026 planerar den svenska regeringen att dra ner på biståndet ytterligare, trots de larmrapporter som kommer från världens fattigaste.
Foto: Aldward Castillo, unsplash