Paris stadsfullmäktige vill att floden Seine ska få juridisk personstatus – ett förslag som innebär att floden skulle erkännas som en juridisk aktör med egna intressen.
Initiativet presenterades av borgmästaren Anne Hidalgo tillsammans med miljöorganisationer. Målet är att förstärka skyddet för floden genom att ge den rättigheter som att inte förorenas och att kunna återhämta sig. Förslaget kan bara förverkligas om det franska parlamentet röstar igenom en lagändring.
Liknande initiativ har genomförts i andra delar av världen, först i världen var floden Whanganui i Nya Zeeland år 2017. Även i Colombia har liknande initiativ tagits.
Först i EU var Spanien år 2022, med skyddet av lagunen Mar Menor utanför Murcia. Den spanska författningsdomstolen slog fast så sent som 2024 att lagen som gav juridisk personstatus till lagunen och dess tillrinningsområde, är förenlig med konstitutionen.
Detta var det första beslutet inom EU som erkänner naturens rättigheter på konstitutionell nivå och markerade en miljörättslig milstolpe i Europa.
I Frankrike har en liknande fråga aldrig prövats i rättsväsendet, men miljöjurister menar att det finns tecken på en ökad öppenhet för att erkänna naturens rättigheter även inom det franska rättssystemet. Förslaget togs fram av ett slumpmässigt utvalt medborgarråd bestående av 50 parisare.
Tajmingen är inte slumpmässig. Som en del av ett centralt löfte från OS 2024 i Paris kommer allmänheten från och med den 5 juli 2025 att tillåtas bada på tre platser i Seine, som nu bedöms vara tillräckligt ren för bad.
Samtidigt kvarstår miljöproblem kopplade till avloppsutsläpp vid stora regnmängder. Ett juridiskt erkännande skulle ge starkare möjligheter att försvara flodens intressen än vad nuvarande miljölagstiftning tillåter.
För att genomföra förslaget krävs både politiskt stöd och juridisk prövning. Ett av alternativen som diskuteras är att utse en särskild företrädare – en ”förmyndare” – som kan agera för flodens räkning i rättsliga sammanhang.
Miljöorganisationer ser detta som en del av en större utveckling där naturen inte enbart ses som en resurs, utan som något som kan ha egna rättigheter. Samtidigt lyfter kritiker frågor om rättslig tydlighet och möjliga konflikter med befintliga lagar och äganderätten.
– Seine måste kunna försvara sig, som ett rättssubjekt och inte som ett objekt, eftersom den alltid kommer att vara utsatt, säger Paris borgmästare Anne Hidalgo.
Foto: Getty Images, Unsplash+