Fler och fler studier pekar på att rött kött ger ökad risk för dödliga sjukdomar, inte minst tjock- och ändtarmscancer. Därför har Livsmedelsverket velat sänka sin tidigare rekommendation om maximalt 500 gram i veckan till 350 gram. En sänkning hade även minskat klimatpåverkan från vår mat, vilket Klimatgranskaren skrivit om innan.
Men regeringen ville inte lyssna på det örat. Istället har de försökt stoppa myndighetens förslag.
Nu kommer slutligen Livsmedelsverkets besked – de trotsar regeringen och står fast vid sitt nya råd. Utöver det nya rådet på 350 gram skriver myndigheten att ”bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon”.
Ytterligare en nyhet i de nya kostråden är att baljväxter blir en egen kategori mat som man rekommenderas äta varje dag. Bönor och ärtor lyfts ut från gruppen frukt och grönt, som ändå ligger kvar samma mängd, ett halvt kilo i veckan.
Landsbygdsminister Peter Kullgren har en lång historia av att gå emot forskare och experter. Vi får se vad hans nästa drag blir nu.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet och Mel Elías on Unsplash