Utredning: Gör Östersjön till en damm för att skydda mot översvämningar

Östersjöns framtid kan se väldigt annorlunda ut från idag.

Regeringen bör utreda en skyddsvall för att göra Östersjön till en damm, föreslår en ny statlig utredning för klimatanpassning. Förslaget skulle skydda Östersjöländerna mot översvämningar på grund av klimatförändringarna – men kommer med enorma konsekvenser för miljön och ekonomin.

Markus Barnevik Olsson

create 2025-05-20 update 2025-05-20

Regeringen bör snarast utreda en gemensam skyddsvall som avskärmar Östersjön från Kattegatt. Det lyfter den statliga utredningen för klimatanpassning (SOU 2025:51) och utredaren Johan Hjalmarsson.

– Det är inte några enorma djup kring Danmark och Öresund och det är ganska korta sträckor dessutom, säger Hjalmarsson till Altinget.

Bakgrunden är att havet stiger lika snabbt globalt, men följderna slår olika. På södra Östersjökusten saknar Danmark, Tyskland och Polen den geologiska landhöjning som mildrar effekten för Sverige. Riskerna för havsnivåhöjningar är därför större för dessa länder.

Var exakt barriärerna ska byggas behöver utredas. Utredningen pekar på att ett fåtal barriärer vid strategiska platser mellan Danmark och Sverige är mer effektiva än att varje land kring Östersjön ska genomföra egna åtgärder för klimatanpassning.

Utredningen nämner ett dammbygge mellan Skagen och Bohuslän, alternativt mellan Själland och Skåne. En förstudie föreslås, som ska klargöra de tekniska möjligheterna och de miljöeffekter ett sådant projekt skulle innebära. Övriga Östersjöländer skulle isåfall bjudas in att bidra.

Kirsten Halsnæs, klimatprofessor vid Danmarks Tekniske Universitet, säger till Altinget att hon är överraskad över förslaget:

– Det skulle i så fall handla om ett mycket stort ingrepp med stor miljöpåverkan och konsekvenser för både ekonomi och handel för alla länder som gränsar till Östersjön.

Havsnivåhöjningar är en direkt konsekvens av brist på historiska utsläppsminskningar. I takt med att utsläppen av växthusgaser ökar så stiger havsnivåerna. Orsaken är smältande havsisar och så kallad termisk expansion, att vattnet expanderar när det blir varmare.

Haven reagerar också långsammare än atmosfären. Havsnivåerna kommer fortsätta att stiga under mycket lång tid, även om Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 eller 2º C.

Nu väntar beslut från regeringen om huruvida ett nytt utredningsförslag kommer att komma, samt hur övriga Östersjöländer reagerar och hur frågor som miljö och klimat, och ekonomi och säkerhet, vägs mot varandra.

 

Foto: anttilipponen, Wikimedia Commons

Dela