Efter larm om missade mål – regeringen vill köpa sig fri

För att kunna komma undan EU-domstol för missade klimatmål öppnar nu regeringen för att köpa utsläppsrätter från andra länder.

Lorentz Tovatt

create 2023-10-05 update 2023-10-05

I sektor efter sektor ser regeringens politik ut att leda till missade klimatmål, något som kan bli en dyr historia för de svenska skattebetalarna. Nu ser det ut som att ytterligare en sektors utsläpp kan tvinga regeringen att slanta upp pengar för att kompensera. Det rör sig om en nyhet i regeringens budget som hittills flugit under radarn, men som Altinget nu rapporterar om.

I det finstilta kan man nämligen läsa om att regeringen nu öppnar för att ta pengar från en budgetpost som annars bland annat går till klimatbistånd för att lägga på att köpa utsläppsrätter från andra EU-länder. Syftet är att kompensera för att Sverige kanske missar sina klimatmål inom skogsbruket. Det är alltså de höga avverkningsnivåerna inom skogsbruket som regeringen på detta sätt vill värna.

Regeringen har målat in sig själva i ett utsläppshörn, dubbelt upp. Deras första plan var nämligen att ta utsläpp från andra svenska sektorer, till exempel transportsektorn, för att kunna täcka upp inom skogssektorn. Men eftersom regeringens egen politik ökar utsläppen även inom andra sektorer så kommer regeringen inte kunna ha något överskott där att ta från. Då återstår till slut att köpa utsläpp från andra länder, eller acceptera att hamna i EU-domstol och riskera kraftfulla böter.

Ett ödmjukt tips till regeringen skulle kunna vara att sluta med utsläppsökande politik. Då slipper man köpa sig fri med skattebetalarnas pengar.

Dela