Elransonering i Vietnam efter extrem värmebölja

Normalt sett är denna tid på året början av den svalare monsunperioden, men extremhettan visar inga tecken på att släppa greppet om Sydostasien.

Sven Elander

create 2023-06-02 update 2023-06-02

I april plågades stora delar av Asien av en extrem värmebölja. Thailand slog sitt nationella värmerekord när 45,4 grader uppmättes i orten Tak, samtidigt som rekordtemperaturer uppmättes från Malaysia i söder till Japan i norr.

På många håll har den historiska värmeböljan pågått med oförminskad styrka sedan dess. Normalt sett är denna tid på året början av den svalare monsunperioden, men extremhettan visar inga tecken på att släppa greppet. Vietnam uppmätte sin högsta temperatur någonsin den 6 maj, med 44,1 grader Celsius, i provinsen Thanh Hoa, cirka 150 km söder om Hanoi. Och i den kinesiska staden uppmättes 42.2°C, en extrem temperatur med tanke på att den ligger på 1 250 meter.

I Vietnam har myndigheter tvingats släcka gatubelysningen och ransonera elen eftersom efterfrågan på luftkonditionering hotar att överbelasta elnätet, rapporterar Reuters.

Sannolikheten för att den här typen av värmeböljor ska inträffa har ökat extremt mycket till följd av klimatförändringarna. Enligt en studie från förra året kommer livsfarliga värmeböljor av det här slaget att bli mellan tre och tio gånger vanligare vid slutet av detta århundrade på grund av det varmare klimatet.

 

Dela