Europa bävar för ny skräckvärmebölja

Foto: Michael Held, Unsplash

Förra året dog 15 000 personer till följd av extremvärmen i Europa. Den här sommaren kan bli ännu värre.

Sven Elander

create 2023-04-28 update 2023-04-28

På torsdagen (27 april) slogs nytt temperaturrekord för april i Spanien när staden Cordoba uppmätte hela 38,8 grader. Det är också nytt aprilrekord för hela Europa. Även i Portugal och Marocko har nationella temperaturrekord för april slagits.

Stora delar av Europa är redan nu, innan sommaren börjat, drabbat av torka, Många länder förbereder sig för en upprepning av förra årets extremtorra sommar, eller ett ännu värre scenario. Då dog 15 000 personer av extremvärmen. Spanien är särskilt hårt drabbat, och jordbruksorganisationen COAG förutspår att spannmålsskördarna kommer att misslyckas helt i fyra regioner i år.

Spanien har begärt stöd från EU:s krisfonder efter att torkan orsakat stora skador på jordbrukssektorn. Torkan har lett till minskade skördar och högre priser på spannmål, vilket påverkat jordbrukare och konsumenter i hela landet. Torkan har också påverkat vattenförsörjningen i landet.

Expressen har tidigare rapporterat att prognosen ser ”god” ut för en varm och torr sommar i Sverige i år, i nivå med 2018. Under den värmeböljan dog ungefär 700 personer fler än normalt.

Dela