Extremvärmen fortsätter i Asien: temperaturrekord slås i land efter land

Värmerekorden faller som dominobrickor när stora delar av Asien plågas av en fruktansvärd värmebölja.

Sven Elander

create 2023-04-20 update 2023-04-20

Den senaste veckan har stora delar av Asien upplevt en värmebölja som saknar motstycke. För snart en vecka sedan slog Thailand sitt nationella värmerekord när 45,4 grader uppmättes i orten Tak. Därefter har värmeböljan fortsatt med oförminskad styrka.

Det som gör värmeböljan extrem, förutom de rekordhöga temperaturerna, att den slår mot ett enormt geografiskt område samtidigt. Extrema temperaturer har uppmätts från Malaysia i söder till Japan i norr, och även i flera centraleuropeiska länder. På många håll är det också ovanligt med så pass höga temperaturer så tidigt på säsongen.

I Indien har skolor tvingats hålla stängt under eftermiddagarna. I Kina har rekordtemperaturer för april slagits i Chengdu, Zhejiang, Nanjing, Hangzhou och andra områden i Yangtzeflodens deltaregion. Laos har slagit sitt nationella värmerekord med 42,7 grader.

Enligt en studie från förra året kommer livsfarliga värmeböljor av det här slaget att bli mellan tre och tio gånger vanligare vid slutet av detta århundrade på grund av klimatförändringarna.

 

Dela