Greenpeace lysande räddningstrick för världshaven

Mänskligheten har nu ett gyllene läge att skydda världshaven från skövling och död. Inför FN:s havstoppmöte uppmanas Sverige att ta chansen.

Sven Elander

create 2023-01-29 update 2023-01-29

Svik inte livet i haven. Det var budskapet när miljöorganisationen Greenpeace den 27 januari lyste upp ett antal offentliga byggnader i Stockholm i en spektakulär aktion. Greenpeace vill sätta press på världens ledare att säkerställa ett starkt globalt havsavtal under FN:s havsförhandlingar i New York i februari.

– Världen har nu chansen att skapa de regelverk och organisationer som krävs för att kunna skydda områden i den majoritet av haven som nu i princip är helt laglösa och där det varje dag bedrivs rovfiske och annan destruktiv verksamhet. Att det blir möjligt att skapa stora sammanhängande havsreservat även på internationellt vatten är helt avgörande för att vända den negativa trenden för den biologiska mångfalden i haven, säger Sandra Lamborn, talesperson för havsfrågor på Greenpeace.

Att skydda haven är en av de mest akuta frågorna för planetens framtid. Naturskyddsföreningens faktasammanställning är rena skräckläsningen: Över 90 procent av alla fiskbestånd fiskas för hårt eller precis på gränsen. Hälften av alla korallbestånd har försvunnit på 150 år. Och en tredjedel av alla däggdjur i havet som blåvalar, delfiner, sjökor och tumlare hotas av utrotning. Detsamma gäller för världens hajar och rockor.

Dela