Här rullar klimathelvetet in över USA

Foto: Daily Mail US

55 miljoner människor i USA har hittills drabbats när den giftiga röken från Kanadas skogsbränder rullar in över landet. De närmsta dagarna kan det bli ännu värre.

Sven Elander

create 2023-06-07 update 2023-06-07

Mer än 55 miljoner människor i USA är i just nu drabbade av den giftiga röken från de skogsbränder som härjar runt om i Kanada. I Philadelphia uppmanades invånarna i dag att stanna inomhus och undvika ansträngande aktiviteter utomhus. Offentliga skolor i New York City och Washington, DC har under dagen ställt in utomhusaktiviteter på grund av dålig luftkvalitet. Detta rapporterar bland annat CNN.

Experter varnar för att röken kommer fortsätta söderut de kommande dagarna, vilket kommer drabba ännu fler människor.

De enorma skogsbränderna i Kanada har nu rasat under flera veckor och över 30 000 människor människor har tvingats lämna sina hem undan lågorna. Brandmän i nästan samtliga kanadensiska provinser kämpar mot fruktansvärda skogsbränder under vad som tycks bli en brandsäsong utan motstycke.

Hittills har omkring 2,7 miljoner hektar brunnit i landet, nästan tjugo gånger mer än normalt vid denna tidpunkt. Regeringsföreträdare pekar ut klimatförändringarna som en viktig orsak.

– Det är ett enkelt faktum att Kanada upplever effekterna av klimatförändringar, inklusive mer frekventa och mer extrema skogsbränder, säger naturresursminister Jonathan Wilkinson till till CTV News.

Frågan är om 2023 kommer gå till historien som året då klimathelvetet fullkomligt brakade lös. De senaste veckorna har väderrekorden slagits på löpande band runt om i världen. I dag var det exempelvis över 40 grader i Sibirien och i Kina närmar sig temperaturen 50 grader.

Dela