Kalifornien bävar inför jättestorm

Orkanen Hilary befinner sig just nu i Stilla Havet men kommer att nå land under helgen. Då väntas enorma regnmängder och kraftfulla vindar som kan orsaka stor skada.

Sven Elander

create 2023-08-18 update 2023-08-18

Oväder på den amerikanske östkusten har vi hört talas om. Men det är extremt ovanligt att oväder av denna magnitud når USAs västkust.

Orkanen Hilary är för närvarande en kategori 3-orkan men väntas nå kategori 4 under fredagen. När den når land väntas regnmängder på uppemot 150 millimeter, i normalt sett mycket torra områden.

De extrema regnmängderna riskerar att orsaka översvämningar, jordskred och andra skador på infrastruktur. detta rapporterar bland annat CNN.

Hela den nordamerikanska kontinenten har drabbats extremt hårt av klimatrelaterade extremväder under 2023. I slutet av juli omfattades över 100 miljoner amerikaner samtidigt av varningar om extremvärme, och i Kanada har hela städer tvingats utrymmas efter att okontrollerade skogsbränder närmat sig. Och på Hawaii stiger dödssiffran efter en av de mest omfattande skogsbranden i landets historia.

Dela