Klimatsvensk på lista över världens mest inflytelserika

Sveriges tradition av att leverera inflytelserika personer inom frågor som rör klimat och miljö fortsätter. Nu är ytterligare en svensk med på Times lista över världens 100 mest inflytelserika människor.

Lorentz Tovatt

create 2023-04-13 update 2023-04-13

2019 blev Greta Thunberg utsedd till Times prestigefulla utnämning ”Person of the Year”, något som förstås gjorde många svenskar stolta. Väldigt överraskande var det dock inte med tanke på vilket otroligt genomslag Thunberg hade globalt. Men Sverige har inte bara Greta att erbjuda det globala klimatsamfundet.

Idag lanserar Times listan över de 100 mest inflytelserika personerna 2023. Och med på listan hittar vi en klimatsvensk – Johan Rockström. Han är inte lika känd för den breda allmänheten som Greta, men är väldigt erkänd inom klimatkretsar. Rockström är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet. Tidigare har han varit chef för Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre men sedan några år tillbaka är han chef på tyska Potsdam Institute for Climate Impact Research. Motiveringen lyder bland annat:

Rockstrom bidrog till att utveckla det banbrytande konceptet med ”planetära gränser”, miljömässiga gränser som människor måste verka inom för att hålla mänskligheten säker. Hans team har identifierat nio som vi inte bör korsa, inte bara rörande klimat utan även exempelvis försurning av haven och försämrat ozonskikt. För närvarande kraschar vi snabbt genom dessa röda linjer, vilket, enligt Rockstrom, innebär att vi har ett akut behov av att skapa ”nya affärsmodeller som fokuserar på cirkularitet, förnyelse och rättvisa.” Hans arbete är avgörande för att förstå de sammankopplade kriser som vår planet står inför och det hjälper till att forma vägen framåt, vägleder makthavare om hur man kan omvandla komplex vetenskap till tydliga, kvantifierbara handlingar.

Grattis och välförtjänt!

Dela