Nu ska 2 000 sälar dödas – experten kallar det ”djurplågeri”

Foto: Amy Asher, Unsplash

Årets säljakt inleds imorgon den 20 april. WWF:s expert kallar jakten för ”djurplågeri”, när skadeskjutna sälar inte kan eftersökas under vattnet utan lämnas att dö.

Sven Elander

create 2023-04-19 update 2023-04-19

Det är Naturvårdsverket som beslutat om licensjakt på gråsäl och knubbsäl. Sammanlagt får över 2 000 sälar fällas med målet att minska skador för yrkesfiske och fritidsfiske. Detta rapporterar TV4. Argumentet för jakten är att sälar kan trasa sönder fiskeredskap och äta upp fisken. Men tidigare har man ansett att det räcker med skyddsjakt, alltså att bevilja jakt på specifika individer just när skadan skett.

Nu kommer hård kritik mot säljakten. WWF:s seniora rådgivare Inger Näslund uttrycker sig så här i en intervju med TV4:

– Hur ska du kunna eftersöka en skadad säl som dyker ner under ytan? Hur många jägare kommer ha med en dykutrustning och göra eftersök? Inte en. Det är ett av de stora problemen rent djuretiskt med säljakt. Det finns flera moment här som liksom inte är genomtänkta över huvud taget.

– Ja, det är väl djurplågeri med alla de skadeskjutna djur man inte återfinner. Det är ju en plåga för ett djur att ha en skada som man långsamt dör av.

WWF menar att det stora problemet för fiskbestånden snarare är människan, som ägnat sig åt extremt överfiske under väldigt många år.

Totalt får 1500 gråsälar och 630 knubbsälar skjutas under årets licensjakt.

Dela