Ny granskning visar Svenskt Näringslivs fördröjande lobbyism

Miljösajten Supermiljöbloggen släpper nu ytterligare en granskning av Svenskt Näringsliv och Timbros klimatfördröjande lobbyism. ”Timbro och dess finansiär Svenskt Näringsliv har genom lobbyarbete och desinformationskampanjer aktivt format den svenska klimatdebatten i femtio års tid.”

Lorentz Tovatt

create 2023-01-05 update 2023-01-05

Miljösajten Supermiljöbloggen har under ett års tid släppt flera granskande artiklar om högertankesmedjan Timbro och klustret av organisationer i dess närhet. Idag släpptes den fjärde delen av granskningen, en historisk genomgång av Timbro och Svenskt Näringsliv försök att påverka klimatdebatten. En av slutsatserna är hur iögonfallande många klimatförnekare samt klimatskeptiker som Timbro samarbetat med genom åren.

Framförallt lyfts de tre debattörerna Marian Radetzki, Tor Ragnar Gerholm och Lars Bern fram. Alla tre har på ett eller annat sätt ägnat sig åt olika grad av klimatförnekande eller klimatförvillande. Antingen har de uttryckligen förnekat existensen av klimathotet eller så har de ägnat sig åt att på olika sätt motarbeta klimatregleringar, mer förnybar energi eller miljöskatter. Ytterligare en Timbro-publicerad debattör är Ingemar Nordin, som figurerar i så gott som alla klimatförnekande aktörer i Sverige, inte minst som en av grundarna till Stockholmsinitiativet.

Läs hela Supermiljöbloggens granskning här.

Dela