Nya siffror: Utsläppen kan öka med 20 miljoner ton efter Tidöpartiernas omläggning

Nya siffror från Naturvårdsverket visar att Sveriges utsläpp kan öka med ofattbara 20 miljoner ton koldioxid av Tidöpartiernas politik.

Sven Elander

create 2023-06-16 update 2023-06-16

Regeringen och SD har under våren gått fram med ett förslag om att sänka inblandningen av biobränslen i bensin och diesel, med syftet att få ner priset ”vid pump”. Men förslaget gör det i praktiken i princip omöjligt att uppnå klimatmålet till 2030. DN rapporterar nu om nya alarmerande siffror från Naturvårdsverket:

Utsläppen kommer att öka efter Tidöpartiernas beslut att sänka klimatkraven på bensin och diesel. Ökningen kan bli 20 miljoner ton växthusgaser på bara tre år, jämfört med om klimatkraven hade skärpts som planerat. Det är lika mycket som alla Sveriges bilar släppte ut förra året. Det visar nya siffror från Naturvårdsverket som DN tagit del av.

Hur ska man då lösa detta? Jo, enligt uppgifter till DN sker nu diskussioner internt i regeringen om man kan ens ska behålla det nationella målet till 2030.

Att helt sonika ta bort målet löser möjligen själva rapporteringsproblemet. Finns inget mål kan man inte missa det.

Men för klimatet är det avgörande att utsläppen minskar omedelbart. Vi ser redan alarmerande tecken på att klimatet är på väg att skena. Att vänta till 2045 är i praktiken samma sak som att tillåta en lång rad katastrofala konsekvenser för mänskligheten.

Dela