Plundrar glaciären – för att säkra skidpremiären

Foto: Sébastien Anex

Bilder på grävskopor som karvar loss snö från glaciärer i Schweiz för att säkra snötillgången till den alpina världscupen chockar nu skidvärlden.

Sven Elander

create 2023-10-24 update 2023-10-24

Just nu pågår förberedelserna för den alpina världscupsäsongen som inleds redan till helgen. Och från Schweiz kommer nu chockerande bilder. För att säkra snötillgången håller grävskopor just nu på att karva loss snö från Theodul-glaciären i Zermatt i Schweiz.

Förra året fick tävlingarna i Zermatt ställas in. Men i år jobbar man nu för att kunna genomföra världscuptävlingarna som planerat den 11-12 november. Kosta vad det kosta vill.

Organisationen Protect Our Winters har startat en namninsamling för att tvinga arrangörerna att ta ett större klimatansvar.

Samtidigt kom just alarmerande rapporter om att Schweiz glaciärer smälter bort i en rasande fart. Volymen har minskat med tio procent på bara två år, enligt övervakningsorganet GLAMOS. Landet har förlorat lika mycket is på två år som under de tre årtiondena före 1990.

Inför skidsäsongen har över 500 aktiva åkare skrivit under ett brev med en uppmaning till det internationella skidförbundet FIS att ta klimatfrågan på mycket större allvar. Bland annat genom att säkerställa att man uppnår noll nettoutsläpp till 2035 och presenterar en plan för hur man ska halvera utsläppen till 2030.

Bland de svenska åkare som undertecknat uppropet finns bland andra längdåkarna Jonna Sundling och Johanna Hagström.

Dela