Skövlingen av Amazonas minskar kraftigt i Colombia

Foto: Isaac Quesada, unsplash 

Skövlingen av Amazonas regnskog i Colombia har minskat med hela 49 procent 2023 jämfört med året innan. Samma trend syns i grannlandet Brasilien.

Sven Elander

create 2024-05-05 update 2024-05-05

Nu kommer goda nyheter från Latinamerika. Skövlingen av Amazonas regnskog i Colombia har minskat, och det rejält. Skövlingen minskade med hela 49 procent förra året, skriver DN. Colombias nye president Gustavo Petro och hans miljöminister Susana Muhamad pekas ut som förklaringen till minskningen. 

Utvecklingen går i samma linje som i grannlandet Brasilien. Där har den nya miljöministern Marina Silva lyckats vända ten negativ trend. Under den förre högerpopulistiske presidenten Bolsonaro ökade avskogningen. Nu, efter att president Lula da Silva vann valet, minskar avskogningen av regnskogen Amazonas, och det rejält.

DN rapporterade i december förra året om ny statistik från det brasilianska rymdinstitutet INPE, som visar att skövlingen av regnskogen i Amazonas har nått sina lägsta nivåer på fem år. Under året har avskogningen i Brasilien minskat med 23 procent.

Samtidigt är utvecklingen dyster på andra håll i världen. I Nicaragua ökade skogsavverkningen, liksom Bolivia och Laos. Och på totalen minskade antalet träd på jordklotet, till stor del på grund av de fruktansvärda skogsbränderna som plågade Kanada under sommaren 2023.

 

Foto: Isaac Quesada, unsplash

Dela