Fiasko-reaktorn skulle göra sin första start – då fick den stopp direkt

Känd för att vara kraftigt försenad och kraftigt fördyrad. Nu skulle Frankrikes senaste kärnkraftsreaktor äntligen få börja producera el. Men bara timmar efter starten åkte den på ett automatiskt stopp.

Lorentz Tovatt

create 2024-09-13 update 2024-09-13

Det var i början av månaden som det skulle ske – Frankrikes nya stora kärnkraftsreaktor Flamanville 3 skulle driftsättas. Det är första gången på 25 år som ny kärnkraft tas i drift i landet.

Men det dröjde bara till dagen därpå förrän reaktorn stoppades automatiskt. Enligt en talesperson från franska energibolaget EDF kan stoppet ”vara kopplat till en olämplig konfiguration av installationen”. Nu är den igång igen, men bara på 0,2 procents effekt, rapporterar Ny Teknik.

Reaktorn har – precis som andra nya europeiska reaktorer – omgärdats av skandaler och fiaskon. Den har gång på gång spräckt tidsplanen och är nu 12 år försenad, jämfört med den ursprungliga planen för driftsättning. Förseningarna innebär att arbetet med reaktorn tagit över 20 år totalt.

Även budgeten för Flamanville 3 har spräckts gång på gång. Nu när reaktorn (eventuellt) ska börja producera så ligger dess kostnad på ca 154 miljarder kronor – en summa som är mer än fyra gånger så stor som ursprungligt planerats.

Foto: JKremona

Dela