Här kombineras solenergi med jordbruk

Sveriges största solpark som kombineras med jordbruk är nu invigd. Den nya tekniken slår flera flugor i en smäll och kan vara avgörande för att lösa behovet av mer fossilfri elproduktion.

Lorentz Tovatt

create 2023-05-09 update 2023-10-31

I takt med att elbehovet ökat och solkraften expanderat kraftigt har frågan om markåtkomst för solparker blivit allt mer aktuell. Bland annat har det varnats för att produktiv jordbruksmark kommer tas i anspråk för att bygga ut solenergin. Men med den nya tekniken kan de två istället kombineras.

Det kallas för Agrovoltaics och har blivit mer och mer vanligt för att maximera nyttan av jordbruksmark. Faktum är att solpanelerna ofta kan ha positiv effekt på jordbruket, lite beroende på vilken gröda som kan odlas. Skuggning av solpaneler kan hålla grödor svala och minska behovet av vattning, vilket är särskilt användbart för torra områden med hög värme. En annan lösning är att kombinera paneler med betande djur.

De goda synergieffekterna gör nu att fler och fler tittar på denna teknik även i Sverige. Nu har den hittills största agrovoltaics-parken också precis invigts. Det rör sig om en park utanför Arboga som kombinerar solelsproduktion och jordbruk. Den kommer producera 650 MWh årligen.

Med tanke på det ökade behovet av fossilfri el lär det dock inte dröja länge innan någon ännu större park med den nya tekniken står färdig.

Dela