Ledande moderaten om svensk uranbrytning: ”Logiken går inte ihop”

För att bygga mer kärnkraft vill regeringen tillåta uranbrytning i Sverige, ett förslag som mött enorm kritik. Det verkar inte heller gå hem i regeringens egna partier. I Falköping menar den ledande moderaten att logiken ”inte går ihop” för tillåta urangruvor och bygga ny kärnkraft.

Erik Wahlström

create 2023-09-05 update 2023-09-05

Efter regeringens förslag att tillåta uranbrytning i Sverige har kritiken varit stor från medborgare, miljöorganisationer och politiker. Särskilt stor har den varit i Bergs och Falköpings kommun, där Sveriges stora uranfyndigheter finns. Detta uppmärksammades i söndagens (3/9) Agenda, där invånare och kommunstyrelsens ordförande i Falköping intervjuades.

Trots att kommunstyrelsens ordförande, Adam Johansson, tillhör Moderaterna kommer han att lägga veto mot urangruvor i Falköping.

– Om det gör att jag blir ovän med mitt eget parti, ja då må det vara på det sättet, säger han.

Johansson säger ändå att han är för kärnkraft och uranbrytning, men bara om det finns ett folkligt stöd i kommunen. Det menar han ”definitivt inte finns” i Falköping. Att vara för uranbrytning och kärnkraft men vägra tillåta det i den egna kommunen kan verka ologiskt, vilket också reportern frågar Johansson om. Men på frågan svarar han att ”känslor är inte alltid logiska”. Han håller också med om att resonemanget ”inte går ihop hela vägen”, men utvecklar det inte vidare.

Även i Bergs kommun har det politiska styret sagt definitivt nej till uranbrytning. Var regeringen tror att nya urangruvor kan öppnas är därför fortfarande högst oklart.

Dela