Petroleumindustrins pyramidala pengaregn

Fossilbolagen täljer guld när Rysslands krig driver upp oljepriserna. FN:s generalsekreterare rasar efter de nya vinstrekorden.

Sven Elander

create 2023-02-12 update 2023-02-12

200 miljarder dollar, eller 2 300 miljarder svenska kronor. Så stor blev den totala vinsten för de fem jättarna i oljebranschen förra året: Exxon, BP, Shell, Chevron och TotalEnergies. Samtliga uppgav att de under 2022 slog vinstrekord. Detta rapporterar The Guardian.

En viktig orsak till oljeföretagens enorma vinster är Rysslands krig i Ukraina, som drivit upp priset på olja och gas under det senaste året. De 200 miljarder dollarna uppgår till ungefär dubbelt så mycket som världen hittills bidragit med i militär och humanitär hjälp till Ukraina.

Häromdagen kom också uppgifter om att Shell nu sänker sina klimatambitioner som ett resultat av den ökade efterfrågan på olja och gas. Bolaget har tidigare lovat att sänka utsläppen med 35-40 procent till 2030, men har nu ändrat siffran till bara 20-30 procents minskning.

Också Sveriges regering är med och bidrar till att hålla uppe efterfrågan på olja, genom sänkta skatter på bensin och diesel och genom att sänka reduktionsplikten, så att en mindre andel biobränsle blandas in i det drivmedel som säljs.

FN:s generalsekreterare António Guterres skrädde inte orden när han i ett tal rasade mot oljeföretagen:

”Er kärnprodukt är mänsklighetens kärnproblem. Vi behöver en revolution av förnybar energi, inte ett självdestruktivt återupplivande av fossila bränslen.”

Klimatgranskaren har tidigare skrivit om Exxon, Chevron och Shells årsrapporter.

 

Dela