Oljebolagens fest – nya vinstrekord

Exxon och Chevron firar det nya året med gigantiska vinstrekord, i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. Sammanlagt kan de nu plocka ut 100 miljarder dollar i vinst. Nu planerar de nya oljefält.

Lorentz Tovatt

create 2023-01-09 update 2023-01-09

Bakgrunden till de enorma vinsterna ligger i Rysslands invasion av Ukraina och de prisökningar på fossila bränslen som kriget fört med sig, det rapporterar Financial Times. I takt med prisökningarna har politiker sänkt skatter på bränslet, vilket ytterligare ökat på oljebolagens vinster, samt gett intäkter till Putin.

Från att ha gått back under det första pandemiåret är det nu vinstfest för de två stora oljejättarna. Bild från Financial Times.

Exxons chef Darren Woods menar att siffrorna pekar på att bolaget är ”på rätt kurs”. Och de två oljejättarna är inte sena att ytterligare utnyttja situationen. Nyligen redovisade de nya planer på att öka investeringarna i än mer oljeproduktion, redan 2023, och konstaterade att med fortsatt hög efterfrågan på olja kommer nya vinstrekord att nås.

De rekordhöga vinsterna har fått politiker att agera. Joe Biden har skällt ut oljebolagen för att plocka ut för mycket vinst och EU arbetar med att implementera en skatt på övervinster från energibolag. Det dröjde dock inte länge förrän Exxon stämde EU för den nya skatten, så att de ska slippa dela med sig av den rekordstora vinsten.

Dela