I år har ovanligt många badplatser haft otjänligt vatten. Vattnet är då så smutsigt att man kan bli sjuk av att bada. Det är kanske inte så konstigt, om man tittar på siffror från 25 kommuner som SVT Nyheter nu har tagit fram. Mellan 2022 och 2023 har nämligen utsläpp av avloppsvatten ökat enormt. Söderhamn, Mora och Sala är exempel på kommuner där utsläppen har ökat med tusentals procent.
Sara Söhr, VD på Syvab, äger och driver ett avloppsreningsverk.
– Anledningen till att utsläppen har ökat är att antalet tillfällen med väldigt kraftig nederbörd ökar, till följd av klimatförändringarna, säger hon till SVT Nyheter.
De nya extremvädren kräver helt andra vattenledningar än de Sverige har idag. Det är tyvärr inte på gång. Ombyggnationen av ledningsnäten skulle ta ungefär 200 år i nuvarande takt, enligt Svenskt vatten.
Att många svenskars semester förstörs av bajsvatten är såklart en stor tragedi. Utsläppen har dock ännu allvarligare konsekvenser. De driver övergödning med förödande syrebrist som följd. Avloppsvattnet innehåller bakterier, virus och parasiter som kan orsaka sjukdomar hos djur såväl som människor. Läkemedelsrester, kemikalier och hormoner som läcker ut kan allvarligt skada vattendragens ekosystem.
Trots detta finns idag ingen som har övergripande ansvar för Sveriges vatten- och avloppsnät. När SVT Nyheter söker infrastrukturministern i frågan hänvisas man till miljöministern, men bollas då tillbaka till landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Fredrik Vinthagen, pressansvarig på Svenskt vatten, är kritisk.
– Vi har olika myndigheter för olika aspekter på vatten. Och vi har inte heller någon tydlig minister i regeringen som kan samordna och hålla ihop vattenfrågan, säger Fredrik Vintagen till SVT Nyheter.