Här är kommunen som har gratis kollektivtrafik

En svensk kommun införde gratis kollektivtrafik redan för 28 år sedan. Och de har inga planer på att sluta med det.

Sven Elander

create 2024-02-04 update 2024-02-04

Gratis kollektivtrafik för alla invånare i kommunen. Det låter som en dröm, men det är faktiskt sant, i Ockelbo. Den lilla gästrikekommunen, kanske mest känd för att prins Daniel växte upp där, införde redan för 28 år sedan fria resor med de lokala bussarna.

Hur gick det till?

Tidningen Dalabygden har beskrivit det hela:

Det hela började med att en dam ringde till kommunkontoret och frågade varför hon inte kunde få åka med skolsbussen in till stan. Den skulle ju ändå åka och hon kunde väl lika gärna få åka med?

Det skulle visa sig vara ett viktigt telefonsamtal. För politikerna lyssnade faktiskt, tro det eller ej.

Skolbussarna blev till de så kallade  ”Kuxabussar”. Konceptet är enkelt. De är öppna för alla kommuninvånare, och avgiftsfria. Bussarna rullar kontinuerligt från klockan sex på morgonen framemot 18 på kvällen. Till stor del är turerna anpassade till skolornas tider och barnens behov av skolskjuts.

Och systemet har överlevt till idag. Och trots att kostnaden för trafiken ligger på uppemot tio miljoner är det inget som politikerna ifrågasätter.

– Snarare tvärtom. Det är politisk enighet om detta, säger Carita Carter på Ockelbo kommun till Dalabygden. Om vi inte haft Kuxatrafiken skulle vi ändå behövt alla skolskjutsar och mer färdtjänst än vad som behövs idag.

Ockelbo visar vägen. Kommer fler kommuner haka på?

 

Foto: Wikimedia Commons.

Dela