Regeringens favoritexpert dömer ut… regeringen

Bild: Bengt Oberger och European People's Party

Han anlitades av regeringen själva för att utreda en försvagad politik. Han har blivit anklagad för att vara klimatmålens bödel. Men nu tycker till och med John Hassler att regeringens klimatpolitik inte håller.

Lorentz Tovatt

create 2024-03-05 update 2024-03-05

Det var många miljövänner som lyfte på ögonbrynen när regeringen tillsatte John Hassler som klimatutredare. Nationalekonomen hade tidigare gjort sig känd för att vilja slopa så gott som all klimatpolitik – till förmån för en varmare värld och speglar uppskickade i rymden (!).

Och kritiken lät inte vänta på sig när resultatet av Hasslers utredning kom. Försvagade klimatmål och ”tappad fart” var inget som miljöorganisationerna hurrade över.

Men nu kom den intressanta vändningen. Regeringens egen favoritexpert, som ju var satt på plats för att motivera den försvagade politiken, vänder sig emot regeringens politik. Han menar att regeringen drar benen efter sig.

– Når man inte målet ett år, då får man ta igen det kommande år. Det gör det tuffare när man väntar för länge. Vi behöver snabbt komma igång med införande av styrmedel som hanterar de krav som kommer från EU. Det är bråttom, säger han i en intervju med Altinget.

Hassler menar också att han listat ut var skon klämmer – att regeringen tvingas lägga sig platta för SD.

– Det är uppenbart vad det handlar om: Sverigedemokraterna och deras väljare.

Tidö-regeringen är den första på 20 år att driva en politik som aktivt ökar utsläppen, något de flesta experter, myndigheter och miljöorganisationer kritiserat. Men nu är de till och med övergivna av sin egen favoritexpert.

Dela