Medarbetaren kritiserar media – sedan sker det oväntade

Miljöminister Romina Pourmokhtari. Bild: Regeringen.se

Miljöministerns pressekreterare är arg på Sveriges Radio efter ett inslag om Sveriges klimatpolitik som inte fallit henne i smaken. Men när hon ska gå till motangrepp sker något oväntat.

Redaktionen

create 2024-02-11 update 2024-02-11

Miljöministern har vid upprepade tillfällen fått kritik för att hon avstår från att medverka i de tuffaste medierna. Enligt Anders Holmberg, programledare för SVT:s 30 minuter, har Pourmokhtari vid upprepade tillfällen bjudits in till 30 minuter men avböjt. Journalister från Aktuell Hållbarhet, Tidningen Land Lantbruk och ETC har kommit med liknande uppgifter.

Vad miljöministerns stab ägnar sig desto mer åt är att kommentera och kritisera vad medier skriver om regeringens miljöpolitik. Miljöministerns pressekreterare Niki Westerberg skrev i dag så här på twitter, om ett inslag i Sveriges Radio som inte föll henne i smaken:
”Otroligt negativt inslag om klimatpolitiken i Sveriges Radio i dag där miljödebattören Mikael Karlsson fick väldigt stort utrymme.”

Men sen skedde något oväntat. Som bevis för att inslaget var för kritiskt publicerade Westerberg en lista över andelen förnybart bränsle inom transportsektorn 2022. Det var en lista som Sverige toppade på 29 procent. Problemet är bara att regeringen nyligen fattat beslut om att kraftigt sänka just andelen förnybart bränsle inom bensin och diesel, den så kallade reduktionsplikten. Det är ett beslut som knappast kan ha undgått någon, i synnerhet inte politiska tjänstemän hos miljöministern.

Ministerns medarbetare försvarade alltså den egna ministern genom att peka på förra regeringens politik, som man till stora delar nu avvecklat.

Det är inte första gången som miljöministerns pressekreterare kritiserar media. I oktober kallade hon en artikel i Altinget för ”rent nonsens” och vidhöll att artikeln var ”helt felaktig”, trots att artikelns uppgifter om att regeringens utredare ville ta bort delar av klimatmålen sedermera visade sig vara helt korrekta.

Och i samband med att oppositionspartier misstroende mot miljöministern skrev Westerberg: ”Varför springer media med i oppositionens spel och rapporterar bara om misstroendet?”.

Dela