Experter och forskare från en lång rad organisationer reagerar med bestörtning på EU-beslutet att fortsätta tillåta industriellt strömmingsfiske i Östersjön. Den svenska regeringen var pådrivande i att fortsätta tillåta storskaligt fiske, även om strömmingen sedan mals ner till fiskmjöl. Så här säger några av dem:
– Vi är oerhört besvikna, det här är ofattbart. Det här riskerar att skapa en obalans i ekosystemet, och försvinner de funktioner som håller det i balans kan man få en krasch, säger Inger Melander, expert på fiske vid WWF till TT.
– Det här innebär att vi håller på att förlora strömmingen och det påverkar hela Östersjön, säger Beatrice Rindewall, ordförande i Naturskyddsföreningen till SVT.
– Ministrarna tar enorma risker med strömmingen både i egentliga Östersjön och i Bottniska viken. Det de kallar för balanserat i pressmeddelandet är samma vårdslöshet som bidrog till att västra sillen kraschade 2019, östra torsken kraschade 2020, och västra torsken kraschade 2022, säger Charles Berkow, omvärldsanalytiker, Stockholms universitets Östersjöcentrum till DN.
– Forskare har i flera år varnat för att sillen/strömmingen fiskas för hårt och att bestånden riskerar att kollapsa. Torskfisket har redan kollapsat, och det finns varningssignaler även för skarpsillens utveckling, säger Henrik Svedäng, forskare vid Havsmiljöinstitutet och Östersjöcentrum på twitter.
Landsbygdsminister Peter Kullgren verkar dock befinna sig i en parallell verklighet. Han skriver i en kommentar att beslutet innebär en möjlighet för bestånden att återhämta sig och att ”våra kustsamhällen värnas genom att det kustnära och småskaliga fisket kommer att kunna fortsätta”.