Jag blir livrädd av politikernas prestige

Ny kärnkraft är en enorm risk. Ekonomiskt, men också för klimatet och säkerhetsläget. Man bör bli rädd när frågan har blivit så prestigefylld för regeringen att de inte längre kan unna sig att lyssna på sakkunniga. Det skriver Jorunn Fagerström i veckans krönika.

Jorunn Fagerström

create 2024-01-19 update 2024-01-19

fact_check Klimatgranskarens nyhetsbrev

Detta är veckans krönika från Klimatgranskarens nyhetsbrev. För att prenumerera, klicka här.

Vad händer när politiker investerar all sin trovärdighet i ett enkelt svar på en komplex fråga? När det svaret är ett vansinnigt dyrt högriskprojekt? Kan det då vara så, gud förbjude, att det blir svårt att backa när man verkligen, verkligen borde?

Dessa frågor kan vi få svar på i realtid. Tidöpartierna har nämligen haft ett enda svar på klimatkrisen: Kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft. Effektiv, stabil och billig på gränsen till gratis. Den är så innerligt fantastisk att man utan problem kan öka utsläppen och sluta investera i förnybar energi. Vilken fröjd att förbereda sig för klimatdebatt när man har ett universellt svar!

Men det är som att det inte riktigt vill sig. Kärnkraftverken verkar allt som oftast stoppas på grund av olika driftfel (stabilt?). Experter menar att kärnkraften inte kan byggas ut fort nog för miljömålen (effektivt?). Prislappen ser ut att höjas gång på gång (billigt?).

I veckan visade siffror från Vattenfall att kärnkraft från två stora reaktorer, såsom regeringen förordar, väntas bli nästan dubbelt så dyr som regeringen hävdat. Jag var nervös å Johan Pehrsons vägnar när han på onsdagen skulle försvara Tidöpartiernas klimatpolitik i SVT:s Morgonstudion. Okej, lite skadeglad också. Men mest nervös. Det hade jag inte behövt vara. Sveriges största elproducent hade i princip dömt kärnkraften till döden men Pehrson lät inte detta besudla lovsången. Han nämnde inte de nya siffrorna.

Här bör man bli rädd. Om Sverige ska investera så mycket pengar i ett projekt är det en katastrof med politiker som inte är intresserade av de ekonomiska kalkyler som görs. Dessutom indikerar det något annat. Något potentiellt mycket värre. Det indikerar att regeringen har investerat för mycket av sin politiska trovärdighet i kärnkraftens förträfflighet. De kan inte längre unna sig att påverkas av sakkunniga.

Tjernobylkatastrofen förvärrades av överordnade som vägrade kännas vid olyckan. Varför? Var en olycka så osannolik? Eller handlade det om något annat – att makthavarna var alltför investerade i ett vansinnigt dyrt högriskprojekt?

Det kan låta som en överdramatisk koppling. Men byggnaden av nya kärnkraftverk är i nuläget en enorm risk för Sverige. Klimatkrisens omfattning, hundratals miljarder kronor och Sveriges säkerhetsläge ligger i potten. Finns minsta misstanke om att politikerna som vill driva igenom det projektet har blivit dövade av politisk prestige? I så fall är de inte lämpliga för beslutsfattande i frågan.

Dela