Liberala oron inför nya klimatsveket: ”måste vägas upp”

Foto: Bild: SVT 30 minuter/Ramon Kagie, unsplash

Det mesta talar för att regeringen inom kort ger beskedet om att flygskatten sänks. Enligt källor till Expressen kommer nu krav från L om att ”balansera upp” bakslaget.

Sven Elander

create 2024-08-19 update 2024-08-19

I april skickade regeringen ut förslaget om att halvera flygskatten på remiss. I ett PM beskriver regeringen klimateffekterna av förslaget, och de är rejäla: En halvering av flygskatten skulle göra att 300 000 fler passagerare kommer välja flyget per år.

Detta får en direkt effekt på utsläppen. De förväntas ökas med 87 600 ton, vilket motsvarar 2,5 procent av de totala utsläppen från allt flyg i landet.

Rent formellt var förslaget just ett förslag från regeringen, och inga beslut är fattade om vad man faktiskt kommer lägga fram skarpt. Men i en artikel i Expressen beklagar sig flera anonyma L-källor över det väntade klimatsveket, som beskrivs som ett tungt bakslag både för partiet och för klimatminister Romina Pourmokhtari (L). 

– Det måste ju bli vinster för oss som kan balansera upp det, säger en i partiet.

Expressens anonyma L-källor uppger också att frustrationen i partiet är stor. I förhandlingar är det ofta ”tre mot en” när SD, KD och M går ihop om åtgärder som ökar utsläppen. Det har lett fram till kraftigt sänkt reduktionsplikt och skattesänkningarna på bensin och diesel, utan att det kunnat vägas upp av annan grön politik.

– Den totala bildsättningen blir utmanande att bära för oss i nästa valrörelse, om det inte blir några tydliga vinster för oss på klimatområdet nu, säger en källa i L.

I en intervju med tidningen Bloomberg i februari förra året lovade klimatminister Romina Pourmokhtari (L) att både hon och Liberalerna skulle lämna regeringen om de inte kunde ”skapa den förändring jag vill se”.

 

Foto: Bild: SVT 30 minuter/Ramon Kagie, unsplash

Dela