SKANDALEN: Regeringen halverar flygskatten – ökar utsläppen

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och energiminister Ebba Busch (KD). Bild: regeringen.se

Svenskarna flyget fem gånger mer än det globala genomsnittet. Men nu vill regeringen att vi flyger ännu mer. Under måndagseftermiddagen skickades förslag om halverad flygskatt ut.

Lorentz Tovatt

create 2024-04-22 update 2024-04-22

Nu föreslår regeringen att flygskatten ska sänkas, på bekostnad av klimatet. Förslaget är att halvera skatten, vilket kommer innebära ökade utsläpp.

För bara en vecka sedan presenterade regeringen en fossiltung vårbudget, med en rejäl miljardsatsning till flygbolagen. Satsningen var tio gånger större än det man satsade på klimatet.

Men det räcker inte, enligt regeringen. Flygbolagen bör stödjas ännu mer och flygresandet öka. Idag skickade de nämligen ut ett förslag om att sänka flygskatten, vilket innebär extra klirr i kassan för flygjättarna.

Flygskatten har varit ett effektivt sätt att minska flygresandet på, något som är viktigt eftersom flygande är det enskilt mest klimatskadliga transportsättet. Svenskarnas flygande står för ungefär lika mycket utsläpp som från all vägtrafik i landet.

Om regeringen väl går vidare med förslaget så blir det ytterligare en av alla de åtgärder som regeringen genomför för att kraftigt öka de svenska utsläppen.

Dela