Gör gigantisk neddragning – kallar det för satsning

Regeringen och SD skriver i en artikel att de genomför ”satsningar” på värdefull natur. Men deras egen budget visar att de sedan de tillträdde skurit ner samma anslag med tio gånger så mycket.

Lorentz Tovatt

create 2024-09-17 update 2024-09-17

Det är på Aftonbladets debattsida som regeringsföreträdare och SD skryter om sin nya budgetsatsning för nästa år. Bland annat ska de satsa 100 miljoner kronor mer på ”skötsel av värdefull natur”.

Men djävulen sitter ju i detaljerna, som det brukar heta. Tidö-partierna är inte helt transparenta i sin artikel. För den som minns de tidigare budgetförslagen från regeringen vet att samma regering skurit ner på exakt samma anslag – rejält.

Faktum är att nedskärningarna inom just skydd av värdefull natur varit bland de största inom miljöbudgeten. Den förra regeringen avrundade sin regeringstid med en budget för naturskydd som låg en bit över två miljarder. En av dessa miljarder ströks direkt när högerregeringen lade sin första budget.

Det betyder att det som nu presenteras som en ”satsning” av regeringen alltså inte ens är en tiondel av vad som tidigare skurits bort.

Foto: Krr005 och regeringen.se (beskurna)

fact_check Fakta

Satsningar på skydd av natur

Pengarna inom detta anslag används till insatser för skötsel och förvaltning av skyddad natur, bevarande och restaurering av biologisk mångfald och insatser för friluftsliv, exempelvis att rusta upp vandringsleder.

Dela