Nya käftsmällen: en halv miljard mindre till naturskydd

Foto: European Commission (Christophe Licoppe), Jaanus Jagomägi, unsplash

Regeringen lägger nästan en halv miljard mindre på skydd av värdefull natur i budgeten för 2025. Beskedet är oväntat, förra året utlovades tvärtom en långsiktig satsning inom området.

Redaktionen

create 2024-09-19 update 2024-09-19

Regeringen sänker stödet för skydd av värdefull natur med 485 miljoner. Från 1,7 miljarder till 1,2. Det står klart när budgetpropositionen för 2025 presenterats idag. Skydd av värdefull natur innebär att värdefull natur bevaras och görs tillgänglig för upplevelser i natur- och kulturlandskap – nu och i framtiden. En stor del av anslaget går till att ersätta markägare när värdefull natur ska skyddas.

Regeringen fick kritik för att man i sin första budget (BP2023) valde att sänka stödet till skydd av värdefull natur kraftigt. Året därpå höjde man därför anslaget, dock inte lika mycket som man sänkt. I samband med det utlovades att det nya stödet skulle gälla i tre år framåt. Nu sänks dock stödet tillbaka till den mycket låga nivån.

– Genom satsningen på 500 miljoner kronor de kommande tre åren skyddar vi värdefull natur och betalar ersättning till de markägare som myndigheterna har träffat frivillig överenskommelse med. Den biologiska mångfalden ska bevaras och användas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari då.

Men nu ligger budgeten trots detta nästan en halv miljard under totalsumman för 2024.

Om vi tittar på miljöbudgeten i sin helhet så kan vi se att regeringen genomför en nedskärning på mer än tre miljarder kronor. Miljöbudgeten för 2024 låg på 19,6 miljarder, budgeten för 2025 ligger på 16,4. Förutom på naturskydd sker stora nedskärningar inom Klimatklivet, de pengarna som går till lokala klimatinvesteringar runt om i landet.

Jämfört med den sista budget som lades av den förra regeringen är nedskärningarna än mer drastiska, då hamnar de i storleksordningen sex miljarder kronor totalt eftersom den sista rödgröna budgeten låg på nästan 23 miljarder kronor.

Foto: Foto: European Commission (Christophe Licoppe), Jaanus Jagomägi, unsplash

Tabellen visar utgiftsförändringar inom miljöbudgeten.
Dela