Nya kostråd om kött – så mycket skulle de minska utsläppen

Bild: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=meat&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=image

Livsmedelsverket diskuterar en rejäl sänkning av den rekommenderade mängden rött kött. Detta beror framför allt på kopplingen till sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdom. Men även effekterna för klimatet skulle bli dramatiska – och vi har räknat på dem!

Jorunn Fagerström

create 2024-09-25 update 2024-09-25

I början av 2025 ska Livsmedelsverket presentera nya kostråd, rapporterar SVT Nyheter. I förslagen som nu går på remiss rekommenderas bland annat en stor minskning av rött kött: Från maximalt 500 gram i veckan till maximalt 350 gram i veckan.

Livsmedelsverket menar att förändringarna ska minska antalet svenskar som dör i förtid. Hälften av all hjärt- kärlsjukdom och en tredjedel av alla cancerfall skulle kunna förebyggas med förbättrade kostvanor, enligt Livsmedelsverket. Just rött kött kan kopplas starkt till framför allt tjock- och ändtarmstarmscancer – en cancerform som allt fler unga drabbas av.

De nya kostråden skulle göra underverk även klimatmässigt. Ungefär en femtedel av växthusgasutsläpp från den svenska kosten kommer från rött kött. Idag ligger den genomsnittlige svensken strax över rådande rekommendationer, med en köttkonsumtion på 511 gram per vecka. Denna siffra inkluderar dock även de ca 7 procent som äter helt vegetariskt.

En enkel uträkning kan visa hur många ton växthusgasutsläpp som skulle sparas om den genomsnittliga köttkonsumtionen sänktes från 511 till 350 gram i veckan. Om köttet byttes ut mot baljväxter skulle detta minska utsläppen med nästan en miljon ton per år. Som referenspunkt släppte alla Sveriges personbilar ut 8,2 miljoner ton koldioxid år 2023. Med tanke på att svenskars kostvanor är bland de mest klimatskadliga i världen är förändringen långt ifrån tillräcklig – men visar att ändrade kostvanor kan göra skillnad.

fact_check Fakta

Så har vi räknat

161 (borttaget kött)/511 (nuvarande köttkonsumtion) = 0.315 (den andel av köttkonsumtionen som tas bort)

0.315 x 0.2 (andelen av kostrelaterade växthusgasutsläpp som kommer från rött kött) = 0.063 (den andel av de kostrelaterade utsläppen som den borttagna köttkonsumtionen stod för)

0.063 x 0.95 = 0.05985 (kött står för ca 95 procent av växthusgasutsläppen från motsvarande mängd baljväxter)

0.1875 (andelen av Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp som kommer från livsmedel) x 88 miljoner (Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp är 88 miljoner ton per år) = 16.5 miljoner (Sveriges totala utsläpp från livsmedel per år)

0.05985 x 16.5 miljoner = 0.9875 miljoner = den totala minskningen av årliga växthusgasutsläpp vid en minskning av genomsnittlig köttkonsumtion från 500 till 350 gram per vecka

Dela