Nytt direkttåg mellan Berlin och Paris

Foto: Shashank Verma, unsplash 

I ett gemensamt initiativ för mer hållbart resande startas nu en snabbtågslinje mellan de båda huvudstäderna. Klimatavtrycket blir en hundradel jämfört med flygresan.

Redaktionen

create 2024-09-26 update 2024-09-26

Snart kommer det gå att ta tåget mellan Berlin och Paris utan att behöva byta på vägen. Från och med den 16 december kan du hoppa på tåget i den tyska huvudstaden klockan 11.54 och komma fram till ”ljusets stad” lagom till middag vid 19.55.

Det finns redan idag ett nattåg mellan de två orterna, men det tar 13 timmar och går bara tre gånger i veckan. Det nya snabba direkttåget kommer att kosta 59 euro (ca 700 kr).

Satsningen är en del av ett gemensamt initiativ mellan Frankrike och Tyskland för att främja koldioxidfri mobilitet. Enligt det franska tågbolaget SNCF genererar tågresan mellan Berlin och Paris bara en hundradel av koldioxidutsläppen jämfört med flygresor mellan städerna. Det är ett viktigt steg mot hållbar transport.

På andra håll i Europa pågår också planer på nya tåglinjer. Det relativt nystartade nattågsbolaget European Sleeper planerar en ny nattågslinje mellan Bryssel och Venedig. Dessutom aviserar de ytterligare en efterlängtad sträcka: Amsterdam till Barcelona.

Mängden nattågslinjer i Europa har ökat rejält de senaste åren, mycket på grund av det ökade intresset för att semestra med tåg. Bland annat har Sverige kopplats ihop med kontinenten via både Snälltågets och SJ:s nattåg som går till Hamburg och Berlin.

I Sverige är utvecklingen dock inte lika glädjande. Nyligen aviserade SJ att man lägger ner den populära pendlarsträckan mellan Stockholm och Uppsala, liksom nattåget mellan Göteborg och Norrland. Samtidigt har regeringen valt att ge miljardsubventioner för att få fler att välja flyget.

 

Foto: Shashank Verma, unsplash

Dela