Minst 166 döda efter orkanen Helenes framfart

Foto: Caspian Dahlström, unsplash (foto från tidigare översvämning) 

Minst 166 personer har dött i USA efter enorma översvämningar i orkanen Helenes spår. Och forskare slår fast att det finns en tydlig klimatkoppling där varmare havsvatten gör ovädren kraftfullare.

Redaktionen

create 2024-10-02 update 2024-10-02

Minst 166 människor har dött till följd av orkanen Helene i USA:s sydöstra delstater, men dödssiffran tros stiga de kommande dagarna eftersom hundratals fler fortfarande är saknade. Stormvindar på över 225 km/h, ett stort antal broar som totalförstörts, hela byar som utplånats. Mer än 1 miljon människor saknar ström.

Även om det inte går att säga att en specifik storm eller orkan uppstått till följd av klimatförändringar så kan vi se att kraften i ovädret blir betydligt större till följd av det varmare havsvattnet. Forskare vid Berkeley har sammanställt en provisorisk rapport om orkanen Helene och kommit fram till att klimatförändringarna lett till 50 procent mer nederbörd i några av de värst drabbade områdena i delstaterna Georgia, South Carolina och North Carolina. Även vindhastigheten tros ha förstärkts till följd av klimatförändringarna.

Vi vet sedan tidigare att uppvärmningen av havsvattnet bidrar till att förvärra oväder av det här slaget. Varmare vatten skapar mer vattenånga som i sin tur blir till kraftigare regn. Orkanen Helene intensifierades snabbt, ett fenomen som klimatförändringarna spär på. Ytvattentemperaturerna har varit 2 grader över det normala i Mexikanska golfen den senaste tiden.

Samma koppling gick att se mellan klimatförändringarna och den historiskt kraftiga stormen Boris som orsakade stor förödelse i Öst- och Centraleuropa för några veckor sedan.

 

Foto: Caspian Dahlström, unsplash (foto från tidigare översvämning)

Dela