Regeringens politik bromsar havsbaserad vindkraft: ”Lägger en våt filt”

Bild: Regeringen.se

Den havsbaserade vindkraften möter inget annat än motvind från regeringen. Nu varnar forskare och experter för hur gröna företag och investerare flyr Sverige.

Jorunn Fagerström

create 2024-10-08 update 2024-10-08

Allt såg ut att vara klart för den havsbelägna vindkraftsparken Kriegers flak. 2028 skulle den vara färdig, och beräknades kunna producera el för en halv miljon svenska hushåll. Men när regeringen drog tillbaka finansieringen av parkens anslutning till stamnätet avbröt Vattenfall; bygget bedöms inte längre lönsamt.

Nu slår forskare och experter larm om hur Sveriges brist på långsiktig klimatpolitik skrämmer bort gröna investerare.

En av dem är Anna Krook-Riekkola, biträdande professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet. Hon berättar för DN att hon blir less på situationen;

– Hade jag varit grön investerare hade jag valt att etablera mig i ett land med en långsiktig klimatpolitik. Det blir en ökad risk när ett land bestämmer sig för att inte ge stöd till havsbaserad vind utan bara till kärnkraft.

Även Elin Akinci, medgrundare till rådgivningsföretaget ELS Analysis, som jobbar med investerare i gröna projekt, uttrycker oro.

– Regeringen har låst sig vid kärnkraften som lägger en våt filt över investeringar. Det är inte ett teknikneutralt förhållningssätt och det är inte bra för marknaden, säger Akinci till DN.

– Staten ska vara en möjliggörare för investeringar, inte en stoppkloss.

Dela