Forskare: Monsterorkanen förvärras av klimatförändringarna

Monsterorkaner som Milton blir betydligt kraftigare, och därmed dödligare, på grund av klimatförändringarna. Det fastslår nu forskare.

Redaktionen

create 2024-10-09 update 2024-10-09

”Monsterorkanen” Milton som väntas bli det värsta på på 100 år har förvärrats av klimatförändringarna. Orkanen väntas orsaka en enorm förödelse, och effekten blir kraftigare av flera klimatrelaterade faktorer. Det uppger nu flera experter.

– Det finns bevis för att sannolikheten för att orkaner som Milton ska skapas blir högre av det varmare klimatet, och det kommer bara att fortsätta i takt med att temperaturen stiger ännu mer, säger Gabriel A. Vecchi, professor i geovetenskap vid Princeton University till sajten Salon.

Det varmare klimatet gör också ovädren kraftigare och mer dödliga. En ny studie visar att klimatförändringarna ökade vindhastigheten med omkring 11 procent och regnmassorna med 10 procent för ovädret Helene, som drabbade USA för drygt en vecka sedan. Samma studie slår fast att klimatförändringarna med stor sannolikhet är förklaringen till de extremt höga vattentemperaturer vi sett i Mexikanska golfen, något som orsakar mer vattenånga och kraftigare regn.

Klimatförändringarna väntas också förvärra själva effekten av oväder som Milton och Helene eftersom de har bidragit till att höja havsnivån. Det uppger Tom Knutson, forskare vid the National Oceanic and Atmospheric Administration’s (NOAA) för sajten Salon.

Ett klipp som belyser situationens allvar har exploderat i sociala medier. John Morales, erfaren meteorolog och expert på orkaner, rörde upp starka känslor efter sin tv-medverkan i NBC-ägda nyhetskanalen WTVJ. När orkanveteranen rapporterade om orkanens magnitud kunde Morales inte hålla tillbaka tårarna.

– Det är bara fruktansvärt, säger Morales.

I klippet understryker Morales att orkanen har orsakats av mänsklig aktivitet.

– Haven är så ofattbart, ofattbart varma. Rekordvarma, som ni säkert förstår. Ni vet vad som driver det här. Jag behöver inte berätta det. Global uppvärmning, klimatförändringar leder till detta och är ett tilltagande hot.

Vad är det då för ”mänsklig aktivitet” som orsakat detta? Ja, företag som Shell, BP och Exxon har gjort rekordvinster de senaste åren. Företag och politiker som driver på för ökad konsumtion av fossila bränslen bär naturligtvis ett medansvar för de konsekvenser vi nu ser.

Foto: rawpixel

Dela