Kullgrens katastrof-deal: gick med på fördubblade fiskekvoter

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Foto: Wikimedia Commons

EU har beslutat om nya kvoter för strömmingen i Östersjön. Och det ser illa ut, riktigt illa. Nu fördubblas den tillåtna kvoten för centrala Östersjön trots varningar om kollaps.

Redaktionen

create 2024-10-22 update 2024-10-22

Nu är en ny uppgörelse klar om fiskekvoterna i Östersjön. För centrala Östersjön ökas kvoten med hela 108 procent jämfört med i år, trots forskares varningar om att bestånden av strömming kan kollapsa. För strömmingen i Bottenhavet och Bottenviken blir det också som kommissionen föreslog en ökning på 21 procent jämfört med i år.

Sverige ville inför förhandlingarna att fisket skulle begränsas, men gick till slut med på en överenskommelse som går i en helt annan riktning. Kritiken mot Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), som förhandlat för Sveriges räkning vid mötet, är nu hård.

– Det här är ett misslyckande från Sverige sida. Vi hade hoppats att regeringen kämpat hårdare för de kustlevande strömmingsfiskarna i Sverige, och därmed hålla kvoterna nere. Sverige borde haft en starkare ryggrad i förhandlingarna, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Flera forskare har gått ut med att man kraftigt måste sänka fisket. Att man beslutar dubblera nu är orimligt, säger Inger Näslund.

EU-parlamentsledamoten Isabella Lövin (MP) säger så här till SVT:

– För det första är det återigen en skandal att ministerrådet bryter mot lagen. Vi måste se till att få hållbara fiskbestånd i våra hav enligt EU:s lagstiftning. Här följer man inte det som kommissionen har föreslagit i många fall.

Lövin ifrågasätter att man inte har utgått från en försiktighetsprincip.

– Vi vet att det är väldigt stora osäkerheter i bestånden. Torsken har redan kollapsat i stort sett och både strömmingen och skarpsillen visar tecken på att kunna kollapsa.

Så här ser kvoterna ut för strömmin/sill i Östersjön (uppgifter från TT):

Så här ser nästa års fiskekvoter ut för Östersjön (jämfört med 2024 i procent inom parentes):

Sill i Bottenhavet och Bottenviken: 66 466 ton (+21 procent)

Sill i västra Östersjön: 788 ton, endast som bifångst, men med möjlighet för småskaligt fiske (oförändrat)

Sill i centrala Östersjön: 83 881 ton (+108)

Sill i Rigabukten: 41 635 ton (+10)

Dela