Flera gånger har energiminister Ebba Busch (KD) uttryckt påståendet att det inte går att ansluta mer vindkraft till elnätet innan vi samtidigt bygger mer ”baskraft”, med vilket hon framförallt menar kärnkraft. Påståendet ingår i det som hon menar handlar om att bygga ett energisystem som vilar på fysikens lagar.
Under onsdagens vindkraftskonferens VIND2024 upprepades påståendena från KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin i den politiska utfrågningen från scenen. Och hon fick medhåll från SD och L.
Men nu får regeringen mothugg – från den tunga industrin.
På scen under konferensen stod nämligen representanter från både Siemens och Hitachi Energy, stora industriaktörer som bland annat levererar kraftelektronik till energimarknaden. Och där var tongångarna annorlunda. De lösningar som kärnkraften kan leverera om 15 år finns redan på marknaden idag, enligt aktörerna.
– Ett elnät behöver vissa förmågor för att kunna fungera stabilt och leveranssäkert, man behöver till exempel svängmassa, frekvensreglering, systemstyrka, spänningsreglering och kortslutningseffekt. Detta kan man lösa med kraftelektronik, säger Tobias Hansson, VD för Hitachi Energy till Klimatgranskaren.
Det som åsyftas är exempelvis batterier, teknik som installeras i nätet och gasturbiner. Och kostnaden blir inte nödvändigtvis så stor.
Apropå kraftelektronik. Ibland påstås det att dessa lösningar kostar väldigt mycket jämför med om man skylle bygga ut baskraften, vad är dina åsikter om detta?
– Kostnadsanalyser måste göras för varje case baserat på de specifika förutsättningarna. Sverige har bra förutsättningar med tanke på vattenkraften och befintlig kärnkraft. Våra erfarenheter från andra länder, som har sämre förutsättningar, så borde det svenska business-caset med mer vindkraft tillsammans kraftelektronik vara goda och kostnadseffektiva, säger Tobias Hansson.
Från vindbranschen slår man också ifrån sig.
Stämmer det att man inte kan ansluta mer vindkraft innan man anslutit mer baskraft?
– Nej. År 2010 trodde man att den mängd vindkraft vi hade då var maximalt vad man kunde ansluta. Nu har vi många gånger mer och det fungerar väl, säger Kristina Falk, affärsutvecklare på Statkraft, Europas största leverantör av förnybar energi till Klimatgranskaren.
– Det finns en myt att vindkraften skulle vara otillförlitlig. Tvärtom är den förutsägbar och kan kompletteras med systemtjänster som hjälper den att bli leveranssäker, säger hon.
På scenen pressades politikerna även om de svenska klimatmålen. Med undantag av SD ställde sig partierna bakom de svenska klimatmålen, trots den politiska inriktningen som leder till att de missas. Även här kom hård kritik. I en panel om klimatpolitikens utveckling var det ord och inga visor – från självaste EU-kommissionens representant i Sverige.