Sju talepunkter ska rädda klimatministern — alla är fel

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: Johannes Frandsen, CC BY-NC-ND 2.0, beskuren 

Utsläppen skenar till följd av regeringens politik, men klimatministern har en helt annan världsbild. Vi har gått till botten med hennes sju centrala talepunkter, som alla visar sig vara fel.

Redaktionen

create 2024-10-25 update 2024-10-25

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har vid upprepade tillfällen lovat att avgå om Sveriges utsläpp ökar och vi rör oss längre bort från klimatmålen. Men trots att färska siffror från SCB visar att utsläppen skenar som en direkt följd av regeringens politik vägrar ministern erkänna att det är detta som sker.

Till sin hjälp har Romina Pourmokhtari sju talepunkter som hon upprepar för att motivera varför det är rätt att sitta kvar. Vi har gått till botten med alla sju. Ingen av dem stämmer:

1. ”Den här regeringen minskar Sveriges utsläpp”

Verkligheten är precis tvärtom. Utsläppen ökar med 5,6 procent andra kvartalet 2024, en enorm ökning. Och SCB meddelar att andra kvartalet 2024 har de högsta utsläppen för ett andrakvartal sedan 2021. Och det är ingen tillfällig trend, utsläppen ökade kraftigt även under första kvartalet.

2. ”Sverige ser ut att klara klimatmålen”

Detta stämmer inte. Enligt en genomgång som SVT gjort med hjälp av klimatpolitiska rådet beräknas Sverige missa minst 3 av 4 klimatmål. Och det fjärde är högst oklart. Klimatministern har (medvetet eller omedvetet) uttryckt sig vagt kring exakt vilket mål hon avser, men att Sverige skulle ”klara klimatmålen” är helt enkelt inte sant.

3. ”Regeringens politik ger resultat”

I den mån Sverige faktiskt klarar EU-målet om minskade utsläpp kommer det till största del vara tack vare tidigare regeringars utsläppsminskningar. De nya beslut som regeringen fattat kring en mindre återställare av reduktionsplikten kommer i bästa fall att påverka på marginalen. 

4. ”Miljöbudgeten för 2025 är högre än någon av den förra regeringens miljöbudgetar”

Detta stämmer inte hur man än räknar. Den förra regeringens miljöbudgetförslag för 2022 var på 22 miljarder medan budgeten för 2025 är på 16,4. Påståendet är inte ens i närheten av att vara sant. 

5. ”Utsläppen väntas vara lägre 2026 än 2022”

Enligt Naturvårdsverkets underlag från i våras är det inte alls säkert att detta stämmer. Beroende på vilket scenario som slår in kan utsläppen lika gärna vara högre.

6. ”Det viktiga målet är netto noll 2045”

Pourmokhtari har upprepat att det är viktigare att nå det långsiktiga målet till 2045, och att hon därför inte är särskilt orolig för att utsläppen ökar nu. Men det är den totala mängden koldioxid som släppts ut i atmosfären som måste minska. Att vänta med att minska utsläppen kommer alltså att leda till en större mängd koldioxid och därmed högre temperaturökning, även om utsläppen minskar senare.

7. ”Regeringen stärker klimatklivet”

Det här påståendet är bara sant om man jämför med tidigare planerade nedskärningar. Om man i stället jämför med vad som faktiskt satsats på klimatklivet tidigare år är det en rejäl minskning. 

Klimatministern och regeringens övriga statsråd kommer med all säkerhet att upprepa de sju påståendena som ett mantra. Frågan är om de etablerade medierna kommer orka sätta sig in i sakfrågorna och ifrågasätta påståenden som helt visar sig sakna trovärdighet om man skrapar på ytan.

 

Foto: Johannes Frandsen, CC BY-NC-ND 2.0, beskuren

Dela